Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on paź 20, 2020 in Zdrowie |

Dawka żelaza ukryta w szklance soku

Dawka żelaza ukryta w szklance soku

Sezon jesienno-zimowy sprzyja niedoborom witamin i składników mineralnych, osłabieniu odporności oraz zwiększeniu podatności na wirusy oraz przeziębienia. Warto już znacznie wcześniej pomyśleć o swoim zdrowiu, zgodnie z zasadą: “lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Dobrym pomysłem na “przemycenie” dużej ilości owoców oraz warzyw w diecie, jest robienie soków, albo koktajli witaminowych. Dziś prezentujemy sprawdzone przepisy na soki bogate w żelazo, które uporają się z problemem anemii, a także znacząco wpłyną pozytywnie na nasze wyniki badań krwi.

Pij na zdrowie! Przepisy, które…leczą anemię

Z niedoborem żelaza łatwo poradzi sobie sok z buraków. To warzywo to skarbnica witamin, oprócz żelaza, dostarcza do organizmu także: potas, magnez, fosfor, wapń oraz miedź. Poza tym także rubid oraz cez, a także witaminy z grupy B, witaminę A, C, karoten, kwas foliowy oraz bioflawonoidy. Zwalczają niedobory żelaza, ponieważ działają pozytywnie na wytwarzanie czerwonych krwinek.
Buraki najlepiej spożywać w surowej postaci, ponieważ wtedy zawierają w sobie najwięcej drogocennych składników. Pamiętajmy, że przygotowany w sokowirówce sok należy spożyć bezpośrednio po wykonaniu. Niektórzy ponadto zalecają picie soku z buraka na czczo.

Soki bogate w żelazo wykonuje się bardzo prosto, wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników oraz…sokowirówkę.

Burak z dodatkami

Do przygotowania soku potrzebne będą:
• buraki
• łyżka drożdży piwnych
• marchew
• szklanka wody

Warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Przepuszczamy przez sokowirówkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże. Całość ze sobą łączy i pijemy.

Natka pietruszki

Sok wykonujemy z :
• dużej garści natki pietruszki
• soku z 1 cytryny
• szklanki wody

Natkę myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki. Miksujemy ją w blenderze, albo sokowirówce. Dodajemy wodę, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Połączenie jeżyn oraz truskawek

Sok na anemię wykonamy z:
• 2 jeżyn
• 3 truskawek
• 1 jabłka
• 1/2 szklanki wody