Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 7, 2020 in Zdrowie |

Co warto pić oprócz mleka krowiego?

Co warto pić oprócz mleka krowiego?

Mleko krowie pijemy od bardzo dawna. Część osób zapewne pamięta, wielkie hasła reklamowe “pij mleko, będziesz wielki”. Od wielu lat wpaja się dzieciom, że picie mleka, ma wiele wartości zdrowotnych, np: jest dobre na rozwój kości. Niekiedy zdarza się tak, że z niektórych powodów nie możemy spożywać mleka zwierzęcego, i co wtedy? No właśnie, nic strasznego się nie dzieje, bo dzisiaj na rynku, są dostępne różne rodzaje mleka roślinnego, które dla wielu nawet są lepsze w smaku oraz posiadają wiele wartości odżywczych.

 

Co zamiast mleka krowiego warto pić?

Na rynku dostępne są mleka kupne, ale warto wybierać te fortyfikowane czyli wzbogacone przede wszystkim w wapń, witaminę B 12 i D. Należy zwracać też uwagę na to, ile białka czy chociażby cukrów dane mleko posiada w swoim składzie. Osoby,które zwracają uwagę na kaloryczność, powinny być czujne, ze względu na to, że mleka roślinne różnią się między sobą jeżeli chodzi o kalorie. Jeżeli jesteśmy na diecie bezglutenowej, to tutaj też trzeba uważać. Nie każde mleko roślinne jest pozbawione śladowych ilości glutenu. Niektóre mogą mieć go naprawdę całkiem sporo.

 

Mleko kupne-czy to dobry wybór?

Dla wielu osób, na pewno wygodniej jest kupić gotowe mleko. Oszczędzamy wtedy czas, ale czy na pewno mleko kupne, w swoim składzie, nie posiada dodatkowych ulepszaczy, choćby smakowych?. Tutaj nie mamy pełnej gwarancji, że tak nie jest. Jeżeli chodzi o proces przygotowywania takiego mleka, to warto pamiętać, że jest on najpierw podgrzewany, studzony i na koniec aseptycznie zamykany w kartonach lub puszkach. Istnieje wątpliwość, czy zawarty w aluminiowych puszkach (glin) może przedostać się do płynu. Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, dlatego starajmy się wybierać gotowe napoje roślinne w kartonach

 

Podsumowując, zamiast mleka krowiego, możemy pić różnego rodzaju mleka roślinne, począwszy od najbardziej popularnego sojowego, po mleka orzechowe, lub kokosowe. Każde z nich równi się składem oraz walorami smakowymi, dlatego wybór jest indywidualną kwestią każdego z nas.