Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Kwi 30, 2021 in Pozostałe |

Wino śliwkowe – przepis

Wino śliwkowe – przepis

Przepisy na wino ze śliwek to alternatywa dla najpopularniejszych win z winogron. Charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym i głębokim smakiem, a przede wszystkim doskonale pasuje do wielu potraw. Przygotowanie domowego wina ze śliwek to proces, który wymaga elementarnej wiedzy w zakresie winiarstwa, jednak efektu nie sposób przecenić. Miłośnicy słodkich i nietypowych trunków z pewnością pokochają śliwkową alternatywę.

Przepisy na wino ze śliwek

Do przygotowania wina ze śliwek potrzebne będą 8 kilogramów śliwek węgierek albo mirabelek, 3 kilogramy cukru, 5 litrów wody, 10 g kwasku cytrynowego i drożdże do wina. Na początku dokładnie myjemy i drylujemy śliwki, a następnie kroimy je na ćwiartki. Szykujemy zaczyn z dziesięciu śliwek, dwóch szklanek wody, szklanki cukru i drożdży, a dopiero kolejnego dnia do gąsiora wrzucamy pozostałe śliwki, zaczyn oraz resztę wody z kwaskiem cytrynowym i cukrem. Całość należy na cztery tygodnie postawić w ciepłym miejscu, a po upływie tego czasu przecedzić trunek i do samego płynu dodać kilogram cukru. W tym momencie czeka nas najgorszy etap, wymagający sporej cierpliwości. Trunek jest już niemal gotowy, ale potrzebuje czasu, aby fermentować
i uzyskać pożądany smak. Po upływie sześciu miesięcy wino nadaje się do picia.

Z czym podawać wino śliwkowe?

Wino śliwkowe ma na tyle charakterystyczny smak, że samo w sobie może stanowić doskonały aperitif. Dzięki goryczce śliwek doskonale pasuje do deserów, dlatego można podawać je do słodkich wypieków. Równie dobrze komponuje się z serami pleśniowymi typu blue, brie czy camambert, a także do ryb. Swoją popularność zawdzięcza głównie Japończykom, a to właśnie oni najczęściej łączą je z owocami morza czy potrawami rybnymi, z których słynie japońska kuchnia. Dzięki nieco cięższemu aromatowi stanowi świetny dodatek do potraw jarskich, w których pierwsze skrzypce grają pieczone lub gotowane jarzyny, a także mieszanka ziół. Miłośnicy dziczyzny mogą również używać wina śliwkowego do podlewania gulaszów z mięsa jelenia, sarny czy dzika.