Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Mar 9, 2021 in Pozostałe |

Sposób na wykorzystanie kompotów w domu? Wino!

Sposób na wykorzystanie kompotów w domu? Wino!

Łatwe do wykonania, półsłodkie wino w kilka tygodni? Czy to możliwe? Otóż, jak najbardziej. Dodatkową zaletą jest to, że dzięki temu sposobowi pozbędziesz się niewykorzystanego kompotu owocowego, który ci pewnie zalega w dzbanku i nie za bardzo wiesz co z nim zrobić – kiedy już nikt nie ma ochoty go pić, a ty już widzisz jak go wylewasz.
Jak zrobić wino z kompotów?

Składniki i proporcje

Żeby zrobić porcję wina potrzeba :
– litr soku z malin domowej roboty (wraz z owocami)
– litr owoców leśnych z domowych przetworów typu kompot
– kilogram cukru.
Proporcje jakich powinniśmy się trzymać przy robieniu tego wina to :
– 1kg cukru na 2 litry wody
– 2l owoców z sokiem na 4 litry wody.
Chyba, że lubimy mocniejsze wina – wtedy więcej cukru na litr, albo słabsze – mniej cukru na litr.

Przygotowanie

Robiąc wino z kompotów z owocami nie musimy tych owoców szykować w żaden sposób. Zamiast tego musimy znieść wszystkie kompoty z domu i przy pomocy lejka zlać je do jednego balona. Przy czym im więcej owoców dodamy tym mocniejszy smak, będzie miało wino. Kiedy już wszystkie kompoty z owocami mamy przelane trzeba przygotować mieszankę wody z cukrem w postaci syropy cukrowego. Syrop cukrowy przygotowujemy z wrzątku i rozpuszczonego w nim cukru. Zanim wlejemy go do wina, należy go ostudzić.
Ile cukru i wody należy użyć? Proporcja wynosi na 4 litry wody kilogram cukru, ewentualnie 2-3 jeśli chcemy słodsze wino.
Po zalaniu mieszanki kompotów syropem zatykamy balon rurką fermentacyjną i odstawiamy całość w zacienione miejsce. Na początku będzie przy tym mocno pracować. Jest to efekt burzliwej fermentacji.
Po jakimś czasie zacznie się ona uspokajać, aż w końcu będzie bardzo spokojna i powolna.
Gdy to się stanie, możemy spokojnie odcedzić z wina resztki owoców za pomocą sitka i garnka lub pojemnika do którego przelewamy wino.
Następnie myjemy butlę i wlewamy wino z powrotem. Teraz czekamy aż wino się ładnie wyklaruje.
Wtedy będziemy mogli przelać je do mniejszych butelek, jako młode wino.
Smacznego.