Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Kwi 9, 2021 in Zdrowie |

Pyszne przepisy na kurczaka pieczonego

Pyszne przepisy na kurczaka pieczonego

Pieczony kurczak to jedna z najpopularniejszych niedzielnych potraw, którą zajadają się całe rodziny. Jednak z czasem tradycyjne przyprawy i powolne pieczenie może nam się znudzić. Przedstawiamy dwa pyszne przepisy na pieczonego kurczaka, które doskonale sprawdzą się zarówno na rodzinny posiłek, jak i wytrawną kolację z drugą połówką!

1. Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Składniki:

– 1 kg podudzi z kurczaka
– pół szklanki oleju roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego)
– 3 łyżki ulubionej, gładkiej musztardy (np. sarepskiej)
– 3 łyżki przejrzystego miodu
– 1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
– 2 ząbki czosnku
– odrobina soli i pieprzu do smaku

Podudzia z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce przygotuj marynatę z oleju, musztardy, miodu, startego czosnku i przypraw. Opcjonalnie możesz dodać inne ulubione zioła i przyprawy – chilli, czosnek niedźwiedzi czy oregano. Dokładnie zamarynuj mięso, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 6 godzin do lodówki. Mięso należy piec w naczyniu żaroodpornym przez około 60 minut w temperaturze około 200 stopni. Podudzia podawać można z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw z dodatkiem greckiego sera feta.

2. Kurczak pieczony na butelce z piwa

Składniki:

– kurczak
– butelka piwa o pojemności 500ml (najlepiej jasnego)
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– odrobina pieprzu i soli
– 3 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)

Całego kurczaka o wadze około 1,5kg zamarynować w marynacie złożonej z przypraw, startego czosnku i oleju roślinnego. Opcjonalnie do marynaty można dodać powidła śliwkowe, sos sojowy oraz wybrane przyprawy i zioła. Następnie delikatnie otwórz butelkę z piwem i „nadziej” na nią kurczaka. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny. Co około 30 minut warto podlewać mięso wytworzonym sosem, co pozwoli na uzyskanie pysznej, chrupiącej skórki. Tak przyrządzone mięso świetnie skomponuje się z bukietem warzyw, świeżymi surówkami oraz pieczonymi ziemniakami.